Böbrek biyopsisi, böbrekte rastlanan şüpheli bir lezyonun yapısını anlamak amacıyla yapılan uygulamalardır. Çoğu zaman tomografi eşliğinde yapılır. Böbrekte bulunan küçük boyutlu kitleler tomografi aracılığıyla daha net bir biçimde görülür.
İlgili bölüme lokal anestezi uygulandıktan sonra işleme başlanır. Öncelikle bir iğne ile kitleye doğru ilerlenir. Ardından iğne içinde bulunan diğer bir ile biyopsi işlemi gerçekleştirilir.
Rahatsızlığın giderilmesi için pek çok inceleme yapılır ve kesin tanı konulmaya çalışılır. Sorunun nerden ve neden kaynaklandığı çözümlemeye çalışılır.
Hasta yüzüstü yatırılır ve belini yükseltecek şekilde hastanın karnının altına bir yastık konulur. Ultrasonografi cihazı ile birlikte steril şartlar sağlanarak böbrek biyopsisi ile böbrek görüntülenir.
Ardından iğnenin giriş kısmı belirlenir. İnce bir iğne ile hastaya lokal anestezi uygulanır. Deriye kesi atılarak iğne ucu ile girilir ve böbrek biyopsi işlemi yapılır.
Biyopsi iğnesinin, böbreğin hangi noktalarına, hangi açı ile uygulanacağı ultrason ile anlaşılır. Biyopsi yapılacak olan cilt kısmı temizlenir. Ardından lokal anestezi uygulanır. İğne girildikten sonra ultrason ile ilerlenen yol dikkatli bir şekilde takip edilir.
Böbrekleri olumsuz yönde etkileyen çeşitli hastalıklar vardır ve bu hastalıkların tanısına uygun olarak bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Birtakım hastalıklar, böbrek fonksiyonları üzerinde bozulmalar meydana getirir. Hastanın şikâyetleri, muayene ve laboratuvar sonuçları esas alınarak böbrek hastalığının ne olduğu anlaşılabilir.
Bunun yanında, çoğunlukla kan ve idrar tahlillerinde bulunan değişikliklerin hastalığa sebep olan detayları hakkında net bir tanı koyamaz. Tedavinin, hastalığa sebep olan probleme yönelik uygulamasının yapılması kesin bir tanı ile gerçekleşir. Böyle durumlarda ise hastaya böbrek biyopsisi yapılması gerekir.
Böbrek biyopsi, elde edilen biyopsi sonuçlarına net bir tanı konularak, gerekli olan tedavi sürecinin başlaması sağlanır. Sonuçlar, patoloji laboratuarının teknik kapasitesine ve çalışma hız seviyesine göre belirli bir süre alır. Yedi gün içerisinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik incelemelerin sonucu tamamlanır. Ardından değerlendirilen sonuçlar rapor edilir.
Hastanın kan, idrar tahlillerinin yapılmış olması önem taşır. Kanama olma ihtimali bulunduğu için hastanın kullanmış olduğu ilaçlar arasında kan sulandırıcı ilaçlar var ise bunların cinsine göre daha önce kesilmesi gereklidir. Hastanın böbrek biyopsi öncesinde aç olması gerekir.
Kanama gibi olumsuz durumların yaşanmaması için, ilk iki gün çok fazla hareket ve ağır egzersizler yapılmamalıdır. Ayrıca, böbrek biyopsi sonrasında doktorunuzun belirttiği zaman aralıklarında içecek ve yiyecek yemeye başlayabilirsiniz.
Hastaya yapılan böbrek biyopsi yaklaşık on beş dakika ile bir saat arasında gerçekleşir. Böbrekte gözlemlenen faktörlerin detaylı bir şekilde incelenmesi gereken durumlarda biyopsi daha uzun sürêr.
İdrarda sebepsiz yere görülen kan, hızlı bir şekilde ilerleyen ve nedeni açıklanamayan böbrek yetmezliği, hastalığın nedeninin tam olarak teşhis edilemediği durumlarda, birtakım sistematik hastalıklarda doktorunuz böbrek biyopsisi isteyebilir.
Yapılan böbrek biyopsi işleminden sonra iyileşme süreci hızlı bir şekilde başlar. Fakat kanama güvenliği sebebiyle yaklaşık sekiz saat yatağında dinlenmesi sağlanır. Hasta iyi duruma geldiğinde ise doktor onayı ile taburcu edilebilir.
Çok küçük miktarda bir doku örneği alınması ile yapılan böbrek biyopsi herhangi bir zarar ya da risk barındırmamaktadır. Alınan örnek, laboratuvarda incelenerek böbrek durumunun değerlendirmesi yapılır.
İğne aracılığıyla ilgili kısma girerek gerçekleştirilen böbrek biyopsi sırasında hastadan az miktarda bir doku parçası alınır ve parçanın patoloji laboratuvarına gönderilir. Laboratuvarda mikroskop ile incelenen dokunun ardından doğru ve detaylı bir şekilde, hastaya teşhis konulması sağlanır.
Yapılan işlem süresinde hastaların herhangi bir ağrı hissetmemesi için bütün koşullar ayarlanır. İlgili bölge, lokal anestezi ve rahatlatan ilaçların verilmesi ile uyuşturularak ağrının hissedilmemesi sağlanır.
Kısaca, böbrek biyopsi yapılırken hastalar hiçbir ağrı hissetmezler. Biyopsi yapıldıktan sonra ilgili bölgede ağrılar yaşanabilir. Bu durumda doktorunuz ağrının geçmesi için ağrı kesici vererek rahatlamanızı sağlayacaktır.
İşlem yapıldığı zaman herhangi bir yan etki gözlenmez. Ancak, bazı hastalarda, oldukça az miktarda kanın idrar yollarına kaçması sebebiyle bir kaç kere idrarda renk değişimi görülebilir. Hastanın böbrek biyopsi sonrasında nabız ve tansiyonu kontrol altına alınır.
Böbrek biyopsisi yaptıran hastalar, herhangi bir ağrı hissetmediklerini belirtirler. Bunun yanında, böbrek biyopsi sonrasında uygulanan bölgede bir süre geçici bir ağrı yaşayan hastalarda olmuştur. Genel itibari ile oldukça kolay bir işlem olduğu söylenebilir.
İşlem devam ederken tomografi görüntüleri yardımı ile böbreklerde herhangi bir sorunun yaşanmadığından emin olunduktan sonra biyopsi işlemi tamamlanır.
İğne çıkarıldıktan sonra ilgili bölgeye koyulan küçük bandaj yirmi dört saat sonra çıkarılabilir. Hastanın böbrek biyopsisi sonrasındaki mevcut durumuna göre bir gün yatışına karar verilebilir ya da birkaç saat sonra evine gönderilir.
Muayene ve gerekli tahliller sonucunda doktorunuz böbrek biyopsi olmanızı uygun görebilir. Biyopsi yaptıracağınız hastanenin sekreterliğinden randevu alabilirsiniz. Biyopsi yapılması için uygun görülen tarihlerde sizin için randevu ayarlanacaktır.
Tercih edilen hastane, doktor, yatış süresi gibi nedenlere göre böbrek biyopsi fiyatları değişiklik gösterir. Böbrek biyopsisi fiyatları 2024 hakkında bilgi için hemen bizlere ulaşın.