Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlı tomografi (bt), radyasyon yüklü olan x ışınları ile vücut üzerinde bölgesel incelemeler yapılmasına olanak sağlamaktadır. Gelişen günümüz teknolojisi ile birlikte yenilenen tomografi cihazları içerisinde daha az radyasyon maddesi kullanılmaktadır.

İlgili görüntülerin bilgisayar ortamında görüntülenebilme olanağı sunması da farklı açılardan bölgelerin incelenebilmesine ve hastalığın doğru teşhis edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle sürekli tercih edilmekte olan bilgisayarlı tomografi bt tüm sağlık kuruluşlarında kullanılmaktadır.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Nasıl Çalışır?

Özel tekniklerle donatılmış bir cihaz olarak bilinen bilgisayar destekli tomografi cihazı, 3 ayrı ana bölümden oluşmaktadır. Tarama bölümü olarak adlandırılan bölümde gantri ve hasta masası yer almaktadır.

Bu alanda hastanın tomografi çekilebilmesi için cihaz içerisine yerleştirildiği bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk içerisinde bulunan tüp kişinin çevresinde dönerek hastanın vücudunun tamamının görüntülenmesine yol açmaktadır.

Bu  cihazının çalışma sürecinde gerekli olan ikinci bölüm ise bilgisayar sistemi olarak bilinmektedir. Üçüncü bölüm ise görüntüleme bölümü olarak adlandırılmakta ve bu bölümde ortaya çıkan sayısal değerler monitör ekranında görüntülenmektedir.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Neden Çekilir?

Tıp alanında oluşan birçok hastalığın teşhis edilmesinde ve tedavi sürecinin erken başlatılmasında oldukça önemli bir yere sahip olan bilgisayar destekli tomografi, doğru alana tedavi uygulanması konusunda da destek niteliğindedir.

Bu tomografinin çekilmesinin en büyük nedenleri arasında akciğerler, böbrekler, beyin ve kalbin detaylı olarak görüntülenebilmesi ve bu bölgelerde oluşan herhangi bir problemi kısa sürede ortaya çıkarması gelmektedir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi fiyatları açısından da uygun nitelikler taşıdığından da sıklıkla tercih edilmektedir.

Bilgisayarla Tomografi (BT) Nasıl Çekilir?

Birçok hastalığın detaylı bir şekilde teşhis edilmesine oldukça yardımcı bir cihaz özelliği taşıyan bilgisayarlı tomografi çekimi sırasında hasta yatay pozisyonda hasta masasına yatırılır.

İlginizi Çekebilir  Üriner Sistem Ultrason

Cihaz içerisine kadar girebilme özelliğine sahip bu masanın bilgisayarlı kısım ile arasındaki ölçüt ayarlanır. Sonrasında bir düğme yardımı ile cihaz çalıştırılarak X ışınlarının hasta ile teması sağlanır.

Bilgisayarla Tomografi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

X ışınları yardımı ile vücut üzerinde hastalık içeren bölgelerin tanı konulması adına uygulanmakta olan bu bilgisayar destekli tomografi çekiminin öncesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Öncelikle bu işlem öncesinde rahat ve bol giysilerin tercih edilmesi, kişinin üzerinde bulunan metal eşyaların çıkartılması gibi hususlar bu alanda dikkat istemektedir.

Ayrıca bu tomografi öncesinde en az 2 saat önce yeme içmenin bırakılması, kapalı alanda kalma korkusu olanların ya da böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklara sahip olanların bu detayları doktor ile paylaşması gerekmektedir.

İlaçlı Tomografi Nasıl Çekilir

Yumuşak dokulu bölgelerin görüntülenebilmesi adına kullanılmakta olan tomografi çeşitleri arasında yer alan ilaçlı tomografi, bazı hususlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.

Bu tomografi çeşidinde öncelikle hangi bölgenin tomografi çekileceği belirlenmeli ve o sürece göre ilacın damardan mı yoksa ağız yolu ile mi verileceği kararı verilmelidir. İçeriğinde iyot ve baryum maddesi bulunmakta olan bu ilaçlar uygulandıktan sonra sıcak bir his uyandırmaktadır.

Tomografi çekilecek olan bölgeler arasında yemek borusu ve mide yer almakta ise hastadan bu ilacın ağız yolu yutulması talep edilebilir. Bu tomografi çekimi sonrasında hasta bir süre hastanede gözetimde tutulması gerekmektedir.

Çocuk ve Bebeklere Nasıl Tomografi Çekilir?

Küçük yaş aralığındaki çocukların ve bebeklerin tomografi çekilebilmesi çoğunlukla korku yaşadıklarından ve hareket özelliklerinin kısıtlanamadığından oldukça zor olmaktadır.

Bu nedenle sağlıklı bir hastalık tanısı konulması pek mümkün olmamaktadır. Bunun önlenebilmesi adına tomografi çekim işlemi öncesinde çocuk ve bebeklere sakinleştirici ilaç uygulaması yapılmaktadır.

İlaçlı Tomografinin yan etkileri nelerdir?

Bilgisayar destekli tomografinin bir çeşidi olarak bilinen ilaçlı tomografi, çoğunlukla hayati tehlike riski taşıyan yan etkilere sahip değildir. Yalnızca alerjik yan etkiler gösteren bu ilaçlı tomografi de döküntü, kaşıntı, mide bulantısı, az görülme sıklığı ile de nefes darlığı, boğaz üzerinde şişlik, gibi yan etkiler görülebilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Batın Tomografisi

Bilgisayarlı Tomografinin Zararları veya Riskleri

Bu tomografi çeşidi içeriğinde oldukça az miktarda radyasyon taşıdığından en az zarar taşıyan cihazlar arasında yer almaktadır. Neredeyse zararsız olarak nitelendirilen bu cihaz uzun vadede hiçbir zarar olanağı sunmamaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi Hamilelere Zarar Verir Mi?

Bu tomografi ışınlarının radyasyon içermesi hamilelik sürecinde olan kişiler için önerilmemektedir. Anne karnındaki bebeğin gelişimini ciddi oranda etkilemektedir.

Bilgisayarlı Tomografi Çocuklara Zarar Verir Mi?

Büyüme sürecinde olan çocuklar radyasyon maddesine karşı daha duyarlı bir yapı sergilerler. Bu bilgisayarlı tomografi daha az radyasyon ışını yaydığından çocuklar için olan zararı da minimum seviyeye düşürmektedir.

Bilgisayarlı Tomografi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Tıp alanında sıklıkla kullanılmakta olan bu tomografi çeşidi hiç ağrı etkisi göstermeyen bir işlem süreci içermektedir. Yalnızca çekim süresince kişinin hareketlerinin belirli bir süre kısıtlanması kas ağrısına sebebiyet vermektedir.

Bilgisayarlı Tomografi Kaç Dakika Sürer?

Tomografi ile taranacak olan bölgenin çeşitliliğine göre değişkenlik gösteren zaman süreci yaklaşık olarak 5 dakika ile 30 dakikalık bir zaman dilimini içermektedir.

Bilgisayarlı Tomografi Sonuçları

Bilgisayar destekli olan bu tomografi oldukça kısa sürede sonuç içermektedir. Bilgisayar ekranı üzerinde yorumlanan bu sonuçlar sonrasında CD içerisine aktarım sağlanarak hastaya teslim edilmektedir.

Bilgisayarlı Tomografi Fiyatları 2024

Tıp alanında oldukça sıklıkla kullanılmakta olan bu cihazın kullanımında bilgisayarlı tomografi fiyatları en etkili süreç olarak bilinmektedir. Bu fiyatlandırmada etkisi olan detaylar arasında görüntülenecek olan bölgenin genişliği ve tomografi süresi oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Ayrıca tomografi cihazının yer aldığı hastane koşulları da bilgisayarlı tomografi fiyatları 2024 üzerinde oldukça etkilidir.